Toiminta

SELOn jäsenyydet ja toiminnan suuntaviivat. Lue myös katsaus kuljettuihin vuosikymmeniin sivulta HISTORIA.

Jäsenyydet

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry on jäsenenä alan yhteenliittymissä ja tekijäjärjestöissä kotimaassa ja Euroopassa.

Avainryhmä

SELO on osallistunut ja vaikuttanut aktiivisesti koko elokuva-alan toimijoiden muodostamassa Avain-ryhmässä, jonka päätavoitteena on ollut saada nostettua suomalaisen elokuvan tuotantoedellytykset pohjoismaiselle tasolle.

FERA

Selo on jäsen vuonna 1980 perustetussa eurooppalaisten elokuvaohjaajajärjestöjen kattojärjestössä The Federation of European Film Directors (FERA), joka toimii ja ohjaajien lobbauselimenä Brysselissä. Selo osallistuu vuosittain FERAn yleiskokoukseen General Assemblyyn.

www.filmdirectors.eu

Kopiosto

Selo on yksi Kopioston jäsenjärjestöistä ja on aktiivinen Kopiosto ry:n toiminnassa ajaen ohjaajien etua muun muassa osallistumalla AV-jaoston kokoukseen. Digitalisoitumisen myötä AV-ala on murroksessa, ja ohjaajien tekijänoikeuskysymykset ovat tärkeässä asemassa järjestön toiminnassa. Näin yhteistyö Kopioston kanssa tulee olemaan entistä tärkeämpää ja vaatii Selota lisää aktiivisuutta ja resursseja.

Kopiosto on esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Vuonna 1978 perustettuun Kopiostoon kuuluu 45 eri kulttuurin ja viestinnän alojen järjestöä. Kopiosto on voittoa tavoittelematon yhdistys, jossa päätösvaltaa käyttävät sen jäsenjärjestöt – luovan työn tekijöiden, esittäjien ja kustantajien omat järjestöt.

AVEK tukee SELOn ohjaajaklubeja, jotka SELO järjestää yhdessä Kansallisen audiovisuaalisen instituution (KAVI) kanssa kahdeksan kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä, kuukauden toisena keskiviikkona kello 17.00 Kino Reginassa.

Tekijäfoorumi

Selo on Tekijäfoorumin jäsenjärjestö. Tekijäfoorumi on vuonna 2010 perustettu tekijöitä ja esittäviä taitelijoita edustavien järjestöjen yhteistyöelin, joka keskittyy tekijöiden ja esiintyvien taiteilijoiden tekijänoikeuskysymyksiin. Se ennakoi ja seuraa tekijänoikeusalan tapahtumia ja reagoi, kun siihen löytyy yhteinen tarve.

Tekijäfoorumin tarkoituksena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen tekijänoikeusasioissa, jäsenjärjestöjensä keskinäisen tiedonkulun parantaminen sekä yhteisten kannanottojen ja materiaalien valmistaminen ja tapahtumien järjestäminen.

Tekijäfoorumi on vapaamuotoinen verkosto, jonka jäseninä on 29 luovien alojen järjestöä. Järjestöt edustavat yhteensä noin 50.000 luovan alan tekijää ja taiteilijaa.

ELKE

SELO on maaliskuussa 2016 perustetun Uudenmaan elokuvakeskuksen UEKin, nykyisin Elävän kuvan keskus ELKE ry:n jäsen. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää elokuvakulttuuria Uudellamaalla ja Suomessa.

ELKE edistää elokuvan asemaa elinvoimaisena, taiteellisesti korkeatasoisena ja moniarvoisena taiteena, lisää elokuva- ja audiovisuaalisen taiteen monipuolisuutta sekä laajentaa sen yleisöpohjaa. ELKE on helmikuusta 2019 lähtien pyörittänyt vuonna 1927 valmistunutta Helsingin kauneinta elokuvateatteria Cinema Orionia, kun Kansallisen audiovisuaalinen arkisto siirsi esitystoimintansa Keskustakirjasto Oodin Kino Reginaan.

Elävän kuvan keskus ELKE ry

 

WIFT

Selo on Women in Film & Television WIFT Finland -järjestön yhteisöjäsen. Selo ajaa WIFTin rinnalla sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä ja toteutumisen tutkimista elokuva-alalla. Selo tukee WIFT:iä selvityksissä ja kannattaa tilastojen keräämistä sekä niiden julkaisemista. Selo toteuttaa lisäksi kansainvälistä yhteistyötä tasa-arvo- sekä monikulttuurisuuskysymyksissä, erityisesti muiden Pohjoismaiden kanssa.

www.wift.fi

Toimintasuunnitelma

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry pyrkii edistämään suomalaista elokuvakulttuuria ja toimimaan elokuvaohjaajien aseman vahvistamiseksi Suomessa. SELOn tavoitteena on ohjaajan oikeudellisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen sekä elokuvaohjaajien ammattikunnan yleinen edunvalvonta.

SELOn toiminnanjohtajana on vuoden 2018 alusta alkaen toiminut OTM Kaarina Silvennoinen. SELOn toiminnanjohtaja-lakimiehen tehtäviin kuuluu antaa maksutonta oikeudellista apua yhdistyksen jäsenille työsopimus- ja tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä sekä työskennellä yhdessä yhdistyksen hallituksen kanssa tekijänoikeus- ja elokuvapoliittisissa asioissa.

SELO antaa oikeudellista apua palkka-, rojalti- ja tarvittaessa myös muissa ohjaajan työn kannalta merkityksellisissä kysymyksissä, sekä edustaa tarvittaessa ohjaajaa tuottajan kanssa käytävissä sopimusneuvotteluissa.

SELOn jäsenet saavat lakimiehen apua työsuhteisiin liittyvissä asioissa, kuten:

  • työsopimusten tarkistamisessa
  • työlainsäädännön tulkinnassa
  • tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä
  • neuvottelussa työnantajan edustajan kanssa

Riitatilanteissa palvelu kattaa riidan alustavan selvittämisen jatkotoimenpiteiden kartoittamiseksi, mutta toistaiseksi ei varsinaista asianajoa riidan ratkaisemiseksi.

Ohjaajan oikeudellisen aseman vahvistaminen tarkoittaa suomalaisen elokuvataiteen edistämistä kokonaisvaltaisesti, sillä ohjaajan oikeuksien puolustaminen vaikuttaa myönteisesti koko taiteelliseen työskentelyyn ja lopputulokseen, eli suoraan elokuvien laatuun ja tasoon, ja sitä kautta myös niiden menestykseen. SELO tekee yhteistyötä elokuva-alan muiden järjestöjen kanssa koko alan kehittämiseksi.

Sopimuskulttuurin ja epäterveiden käytäntöjen korjaaminen

SELOn ohjaajasopimusmalleja ja niihin liittyviä palkka- ja rojaltisuosituksia tullaan päivittämään. Alalle on päässyt vakiintumaan tekijöiden kannalta ongelmallisia ja jopa laittomia käytäntöjä.

Ohjaajan tekijänoikeudet ovat vakavasti uhattuina. Vallalla olevan sopimuskulttuurin vuoksi tekijät joutuvat luopumaan jopa lakisääteisistä oikeuksistaan, minkä vuoksi tekijöiden ansiotaso laskee koko ajan.

Tapahtumat

SELO on vuodesta 2017 järjestänyt jäsenilleen vuonna SELONTEKO-koulutustapahtumia. Selonteko on vain SELOn jäsenille tarkoitettu keskustelutilaisuus ja ajatustenvaihtopaja, jossa paneudutaan ohjaajan ammattikuvaa koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin.

SELO järjestää vuosittain sidosryhmäseminaarin, jossa tarkastellaan ohjaajan ja hänen lähimpien ammattiryhmiensä kanssa tekemää yhteistyötä. Sidosryhmäseminaarin tukee hallituksen painopistealuetta ja luo osaltaan alalle parempaa työilmapiiriä. Sidosryhmäseminaari voidaan järjestää
kutsuseminaarina tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

SELOn ja KAVIn yhteistyönä järjestetään vuosittain kahdeksan OHJAAJAKLUBIa uuden keskustakirjasto Oodin elokuvateatteri Reginassa. Klubille ohjaaja kutsuu taiteellisen työparinsa (leikkaaja, säveltäjä,
äänisuunnittelija, puvustaja, näyttelijä jne.) ja keskustelee elokuvan tekemiseen liittyvästä teemasta. Ohjaajaklubit ovat olleet suosittuja, parhaimmillaan yli 200 katsojaa tutusumassa ohjaajan ammatiin.

Uusimmat julkaisut