Yhdistyksen säännöt

SUOMEN ELOKUVAOHJAAJALIITTO SELO r.y:n säännöt (voimassa 2.12.2019 alkaen)

1§ Yhdistyksen nimi on Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO r.y. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

2§ Yhdistystä nimitetään näissä säännöissä liitoksi. Liiton tarkoituksena on olla suomalaisten elokuvaohjaajien valtakunnallisena yhdyssiteenä ja toimia ohjaajantyön yleisten aineellisten ja henkisten edellytysten kehittämiseksi, suomalaisen elokuvataiteen edistämiseksi sekä valvoa jäsentensä ammatillisia ja tekijänoikeudellisia etuja.

3§ Tarkoitustaan liitto toteuttaa järjestämällä kokouksia ja ammatillisia tilaisuuksia, vaikuttamalla elokuva-alaa koskevaan sääntelyyn, antamalla lausuntoja ja julkaisuja, toimimalla jäsenyhdistyksenä elokuva-alan kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä sekä muilla vastaavilla tavoilla.

4§ Liiton jäsenet ovat joko vuosi- tai kunniajäseniä. Yhteisöjäseniksi voidaan kelpuuttaa oikeuskelpoisia yhteisöjä. Vuosijäseniä ovat jäseniksi hyväksytyt henkilöt, jotka maksavat jäsenmaksua kalenterivuosittain. Kunniajäseniksi voidaan kutsua liiton tarkoitusperiä ja elokuvataidetta ansiokkaasti edistäneitä suomalaisia ja ulkomaalaisia henkilöitä. Kunniajäsen ei ole jäsenmaksuvelvollinen, mutta hänellä on äänioikeus liiton kokouksissa.

Vuosijäseneksi hyväksyminen edellyttää pyrkijän ohjanneen sellaisia elokuvia, että häntä niiden taiteellisen ja ammatillisen tason perusteella voidaan pitää ohjaajana. Jäsenen hyväksyminen edellyttää lisäksi, ettei pyrkijää ole erotettu SELOn jäsenyydestä jäsenmaksun laiminlyönnin vuoksi hyväksymispäätöstä edeltävän kolmen kalenterivuoden aikana. Vuosijäsenet hyväksyy ja kutsuu liiton kokous johtokunnan tai liiton jäsenen suosittelemista henkilöistä. Kunniajäsenet ja yhteisöjäsenet kutsuu liiton kokous johtokunnan esityksestä. Vuosijäsenten jäsenyys alkaa heti ensimmäisen jäsenmaksun suorittamisen jälkeen. Yhteisöjäsenet maksavat jäsenmaksun samoin kuin vuosijäsenet, ja niillä on liiton kokouksissa äänioikeus. Jäsenmaksu voi olla eri suuruinen eri jäsenryhmille. Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun Elokuvataiteen osasto ELOn ohjauksen ja dokumentaarisen elokuvan linjan opiskelijat voivat hakea liiton opiskelijajäsenyyttä. Ammattikorkeakoulussa tai ulkomailla elokuvaohjaajaksi opiskeleva henkilö voidaan hakemuksesta ottaa yhdistyksen opiskelijajäseneksi työnäytteiden perusteella. Opiskelijat maksavat vuosittain opiskelijajäsenmaksun, jonka suuruudesta päättää vuosikokous.

5§ Jäseneksi pyrkivän on johtokunnalle osoitettuun hakemukseensa liitettävä tiedot sekä elokuva-alan opinnoistaan että elokuvataiteellisesta työstään. Jokainen jäsen on jäseneksi tultuaan velvollinen lähettämään tarvittavia tietoja ja kuva-aineistoa liiton arkistoon. Vuosikokous päättää jäsenmaksun suuruudesta. Vuosijäsenellä ei ole jäsenoikeuksia, ellei hän suorita kalenterivuoden jäsenmaksuaan ennen vuosikokousta. Johtokunta voi kirjallisesta hakemuksesta vapauttaa yhdistyksen jäsenen erääntyneen tai erääntymättömän jäsenmaksun maksamisvelvollisuudesta kokonaan tai osittain, jos siihen on erityisen painavia taloudellisia, terveydellisiä tai muita sen kaltaisia syitä.

6§ Johtokunnalla on oikeus erottaa yhdistyksen jäsen yhdistyksestä jäsenmaksun laiminlyönnin perusteella. Ennen jäsenen erottamista tälle on lähetettävä vähintään yksi maksumuistutus.

Lisäksi jäsen voidaan erottaa liiton jäsenyydestä, mikäli tämä on syyllistynyt vakavaan rikokseen tai menetellyt ohjaajana toimiessaan toistuvasti tavalla, joka on omiaan vahingoittamaan ohjaajien ammattiryhmän arvostusta. Johtokunta voi harkintansa mukaisesti antaa jäsenelle huomautuksen tai varoituksen erottamisen vaihtoehtona. Ennen jäsenen erottamista tälle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

7§ Liiton asioita hoitaa sen lainmukaisena hallituksena johtokunta, johon kuuluu puheenjohtaja ja neljä (4) varsinaista jäsentä sekä viimeksi mainituille kaksi (2) varajäsentä. Lisäksi hallitukseen valitaan 0-1 varsinaista jäsentä opiskelijajäsenten keskuudesta. Johtokunnan jäsenten

toimikausi kestää kaksi (2) vuotta. Johtokunnan jäseneksi voidaan valita enintään kahdeksi (2) perättäiseksi toimikaudeksi. Jos johtokunnan jäsen eroaa toimikautensa aikana, valitsee liiton kokous hänen tilalleen uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Puheenjohtajan valitsee vuosikokous vuodeksi kerrallaan. Johtokunta valitsee varapuheenjohtajan johtokuntaan valituista varsinaisista jäsenistä vuodeksi kerrallaan.

8§ Johtokunta voi valita liiton sihteeriksi, rahastonhoitajaksi tai muuksi työntekijäksi liiton ulkopuolisen henkilön, mutta nämä toimet voidaan johtokunnan niin päättäessä yhdistää asiamiehen tehtäviksi.

9§ Johtokunta voi asettaa toimikuntia, joiden jäseniksi voidaan valita johtokunnan jäsenten lisäksi myös johtokuntaan kuulumattomia henkilöitä sekä asiantuntijajäseniksi liiton ulkopuolisia henkilöitä.

10§ Johtokunnan ja toimikuntien kokouksissa on jokaisella liiton jäsenellä läsnäolo- ja puheoikeus, ellei johtokunta tai toimikunta toisin päätä.

11§ Liiton tilikausi on kalenterivuosi.

12§ Johtokunta on päätösvaltainen puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan sekä kahden (2) jäsenen läsnäollessa. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin mainita. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni. Mikäli yksikin johtokunnan jäsen sitä vaatii, on asia pantava pöydälle seuraavaan kokoukseen, jossa asia ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Liiton nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä jonkun johtokunnan jäsenen kanssa.

Hallitus voi myös määrätä liiton hallinnon toimihenkilön yksin kirjoittamaan liiton nimen.

13§ Liiton vuosikokous pidetään vuosittain ennen huhtikuun 30. päivää. Vuosikokous ja ylimääräinen kokous on kutsuttava koolle joko kirjeitse tai sähköpostitse vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.

Liiton ylimääräinen kokous kutsutaan koolle silloin kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään 1/10 jäsenistä tai vähintään 5 (viisi) jäsentä sitä määrättyä asiaa varten johtokunnalta kirjallisesti pyytää, jolloin kokouskutsu on toimitettava kahden viikon kuluessa.

Kysymykset, jotka liiton jäsenet tahtovat vuosikokoukselle esittää, tulee toimittaa johtokunnalle vähintään viikkoa ennen määräpäivää.

14§ Liiton vuosikokouksessa esiintuotu kysymys voidaan ottaa vuosikokouksessa käsiteltäväksi sikäli kuin kaksi kolmasosaa (2/3) kokouksen osanottajista äänestää asian kiireelliseksi julistamisen puolesta. Asioita, joista yhdistyslain 14§:n mukaan on kokouskutsussa mainittava älköön kuitenkaan otettako käsiteltäväksi.

Liiton ylimääräisissä kokouksissa älköön tehtäkö päätöksiä muista kysymyksistä kuin mitä kokouskutsussa on mainittu.

Liiton kokouksissa on kullakin jäsenellä ja opiskelijajäsenellä yksi ääni ja lisäksi voi kukin äänestää toisen jäsenen puolesta korkeintaan yhdellä sitä kokousta varten annetulla valtakirjalla. Äänestykset ovat avoimia, ellei joku läsnä olevista äänivaltaisista jäsenistä vaadi suljettua äänestystä. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, ellei näissä säännöissä tai yhdistyslaissa ole erikseen toisin määrätty. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni paitsi vaaleissa arpa.

Vuosikokouksessa on käsiteltävä seuraavat asiat:

  • a) valittava kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa,
  • b) todettava kokouksen päätösvaltaisuus,
  • c) esitettävä toiminta- ja tilikertomukset,
  • d) päätettävä tilinpäätöksen hyväksymisestä sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä,
  • e) toimitettava 7§:n edellyttämät vaalit,
  • f) valittava kaksi toiminnantarkastajaa/tilintarkastajaa ja heidän varamiehensä,
  • g) esitettävä seuraavan toimintavuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma,
  • h) päätettävä jäsenmaksun suuruus,
  • i) käsiteltävä johtokunnan kokoukselle esittämät asiat.

15§ Liitto on toimintansa tukemiseksi oikeutettu vastaanottamaan lahjoituksia, testamentteja, toimeenpanemaan arpajaisia, keräyksiä, elokuvanäytöksiä ja juhlatilaisuuksia.

16§ Liitto voi lopettaa toimintansa, jos tätä tarkoittava esitys saavuttaa vuosi- tai muussa liiton kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä. Päätös tulee voimaan, kun vähintään kahden viikon kuluttua pidetty uusi kokous on samalla äänisuhteella hyväksynyt päätöksen ja se on merkitty yhdistysrekisteriin.

17§ Liiton purkautuessa on sen varat käytettävä viimeisen purkautumisesta päättävän kokouksen määräyksen mukaisesti suomalaisen elokuvataiteen edistämiseen.

Uusimmat julkaisut