Henkilöiden ohjaaminen dokumenttielokuvassa on luottamuksen rakentamista

Joka toinen pari, 2017. Mia Halme ja Ykä Nieminen. Kuva: Saara Saarela.

Joka toinen pari –elokuvan ohjaaja Mia Halme ja Ykä Nieminen, yksi elokuvan päähenkilöistä, olivat Selon ohjaajaklubilla puhumassa todellisen elämän henkilön ohjaamisesta.

Kun pariskunnat Mian ympärillä alkoivat erota, hänelle syntyi pakottava tarve käsitellä aihetta jotenkin. Elokuvaan valikoituvati parit läheltä ja kaukaa, mutta tärkeintä oli pystyä puhumaan intiimistä, joskus rajusta elämänvaiheessa avoimesti ja reflektoivasti. Kun hän haastatteli pareja ensin käsikirjoitusta varten, Miaa yllätti kuinka eri tavoin sitä saattaa muistaa hyvinkin yhteisiksi koettuja asioita.

Äänitetyt haastattelut päätyivät lopulta lähes sellaisinaan elokuvaan ja niistä syntyi elokuvan keskeinen rakenne. Vaikka kokemukset erosta ovat elokuvassa herkkiä ja kipeitä, Mia halusi häivyttää eron ajankohdan ja keskittyä pikemminkin siitä selviämiseen.

Mia avasi myös sitä, kuinka paljon ohjaaja dokumentissa itse asiassa ohjaa. Sitä tekee koko ajan, eikä dokkaristi koskaan "vain seuraa tilannetta tai ole paikalla".  Yhteistyö kuvaajan kanssa on intensiivistä, kuvavalinnoista ja sisällöistä keskustellaan jatkuvasti.

Ykä kertoi kameran takana tottuneena ihmisenä siitä, miltä tuntui olla ensimmäistä kertaa sen edessä ja vielä hyvin henkilökohtaisella alueella. Hän painotti luottamuksen merkitystä ohjaajaan sekä täydellistä avoimuutta ja rehellisyyttä. 

Joka toinen pari, 2017. Mia Halme ja Ykä Nieminen. Kuva: Saara Saarela.

Joka toinen pari, 2017. Ohjaajaklubilla Orionissa 8. marraskuuta Mia Halme ja Ykä Nieminen. Kuva: Saara Saarela.

Uusimmat julkaisut