Avain-ryhmän lausuma tuotantokannustimesta

Asia: OKM/20/040/2016, Työryhmän ehdotus audiovisuaalisen alan kannustinjärjestelmäksi

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt eri tahoilta lausuntoa työryhmän ehdotuksesta audiovisuaalisen alan kannustinjärjestelmäksi. Avain-ryhmä, joka on kotimaista av-alaa edustava yhteenliittymä, toivoo, että myös sen lausunto voidaan ottaa huomioon.

Avain-ryhmässä ovat jäseninä kaikki elokuva-alan keskeiset järjestöt: Audiovisual Finland, Dokumenttikilta, Käsikirjoittajien kilta, Lavastus- ja Pukusuunnittelijat LP, Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat Satu, Suomen elokuvaajien yhdistys F.S.C, Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO, Suomen Elokuvatuottajien Keskusliitto SEK, Suomen Elokuva- ja Mediatyöntekijät SET, Suomen Filmikamari, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Suomen Näyttelijäliitto ja Teatteri- ja Mediatyöntekijöiden liitto TEME.

Avain-ryhmä on ollut mukana ajamassa Suomeen perustettavaa tuotantokannustinta, jotta suomalainenkin av-ala voisi hyötyä kannustimen tuomista positiivisista vaikutuksista. On hienoa, että asia on edennyt ja opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä on nyt luonut pätevän ehdotuksen kannustinmallista.

Avain-ryhmä katsoo, että ehdotuksessa on esitetty hyvät perusteet ja arviot tuotantokannustimen tuomista hyödyistä av-alalle ja muille aloille. Avain-ryhmä kannattaa myös ehdotettua maksuhyvitysmallia sekä esitettyjä järjestelmän pääpiirteitä ja ehtoja.

Kuten raportissa todetaan, tuotantokannustin on sekä kulttuuri- että elinkeinopolitiikka.  Avain-ryhmä painottaa, että kannustimen rahoituksen ei tule aiheuttaa leikkauspaineita mihinkään kulttuurin määrärahoihin ja tukimuotoihin.

Kannustinjärjestelmän perustamisvaiheessa on syytä pohtia, miten järjestelmä hyödyntää mahdollisimman hyvin sekä työ- ja elinkeinoministeriön että opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntemusta. On myös huolehdittava siitä, että vuorovaikutus av-alan kanssa on tiivistä. Tätä varten voisi olla hyvä muodostaa kannustinjärjestelmän yhteyteen ministeriöiden sekä av-alan edustajista koostuva neuvoa-antava asiantuntijaelin.

Avain-ryhmä kannattaa työryhmän ehdotusta, ja toivoo tuotantokannustimen pikaista perustamista.

 

Helsingissä, 19.8.2016

Avain-ryhmän puolesta

 

Tero Koistinen
Toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari

Uusimmat julkaisut