Uudelta puheenjohtajalta

Saara Saarela. Kuva: Henna Aaltonen

“Life is a tragedy when seen in close up, but a comedy in long shot.”
— Charlie Chaplin

 

Onneksi on olemassa erilaisia näkökulmia. Erilaisia maailmoja, erilaisia tarinoita ja erilaisia henkilöitä. Kuten myös erilaisia herkkyyksiä, visioita ja tunteita. Koska niistä Selo on tehty. Erilaisuudesta ja moniäänisyydestä.

Aloitan puheenjohtajakauteni iloisin ja odottavin mielin, ja kiitän jäsenistöä luottamuksesta! Samalla kuitenkin tiedostan, että edessä on paljon haasteita koska alalla tapahtuu juuri nyt todella paljon isoja muutoksia: jakelukanavat ovat murroksessa, uusien hyvitysmaksujen jakoperiaatteista neuvotellaan, Ylen ydintehtävää määritellään jälleen, kulttuuritukien leikkaukset jatkuvat ja SES:n tulevaisuutta pohditaan. Nämä kaikki koskettavat suoraan ohjaajia, ja meidän tulee jatkossakin pitää huoli siitä, että voimme olla vaikuttamassa päätöksiin ja että meitä kuullaan alaa koskevissa keskeisissä kysymyksissä.

Mutta Selo on myös paljon muuta kuin etujärjestö. Itse kutsuisin sitä myös keskustelufoorumiksi, jonkinlaiseksi tukipilariksi tai kohtaamispaikaksi. Meille jokaiselle lienee tärkeää tuntea kuuluvamme ammattikuntaan, saada sparrausta ja tukea, saada rehellistä palautetta ilman tuotannollisia paineita. Pidän tärkeänä, että keskustelufoorumit säilyvät ja että niitä kehitetään. Koska jakamalla omia kokemuksia, tutustumalla muiden ohjaajien taiteellisiin prosesseihin ja kuulemalla muiden onnistumisista (mutta myös epäonnistumisista), me saamme todella paljon. Ohjaajaklubit siis jatkuvat yhteistyössä Kavin kanssa, uutta sidosryhmäseminaaria suunnitellaan, mutta myös muunlaista dialogia ohjaajien välille tunnutaan kaipaavan lisää. Joten kaikki ideat ja ajatukset uudenlaisista avauksista otetaan ilomielin vastaan.

Kotimaisen elokuvan ja tv-draaman viimeaikainen menestys voi pitkälti olla juuri moniäänisyyden ansiota. Seurausta siitä, että sisällöt ovat rikkaita ja tarpeeksi erilaisia keskenään. Ohjaajille on erityisen tärkeää, että tässä maassa voi vielä tehdä niin monenlaista elävän kuvan taidetta. Että ei yksipäistetä tai ajatella vain katsojalukuja. Arvostan suuresti tätä kirjoa ja haluan omalta osaltani olla puhumassa sen puolesta..

Selon uusi hallituskin on moniääninen, vaikka se on tällä kertaa tehty pääosin naisista. Sehän ei toki tarkoita, että laiminlöisimme Selon ydinosaamista. Päinvastoin. Futiskentällä tavataan!

 

Saara Saarela

puheenjohtaja, Selo ry 

Uusimmat julkaisut