Puheenjohtajalta: Kauden päättyessä

Katselen taloni pihalle.  Lehdet ovat syksyn haravoinnin jäljiltä kasoissa, odottaen että siirrän ne pois. Se tavallinen tunne. Aina on joku työvaihe kesken, jossain…

Edeltäjieni tavoin jätän SELOn puheenjohtajuuden kahteen kauteen. Hyvillä mielin. Vaikka moni asia jää kesken, on vain hyväksyttävä, että se on tämän työn luonne. Niin kuin elokuvanteossa, mikään ei valmistu kerralla.

SELOn tehtävät ovat lisääntyneet, ja samalla järjestömme merkitys vahvistunut. Osa merkityksestä syntyy jatkuvasta reagoinnista ja hereillä olosta.

Kuten esimerkiksi elokuvasäätiön kanssa.

Kun selvisi, että ohjaajia “jääviyssyistä” ei enää valita säätiön hallitukseen, ilmaisin huolemme puheenjohtaja Dolivolle siitä, miten voimme saada äänemme kuuluviin. Saimme kutsun SESsin halllituksen kokoukseen ja tämän mahdollisuuden käytimme. Tätä ennen tapasimme varapj. Oskari Sipolan kanssa uudet säätiön hallituksen jäsenet ja briiffasimme heitä SELOn näkemyksillä elokuvasäätiön kehittämisestä. Ainakin uusi hallitus on nyt hyvin informoitu.

Mistä sitten olemme huolissamme?  

Muutokset säätiön tukipolitiikassa ovat tapahtuneet viime vuosina enimmäkseen tuottajien toivomusten mukaan. SLATE-tuki, jonka tiedottamisesta huomautimme säätiön hallitukselle (lue:www.selo.fi/julkaisut/lausunnot) ja 50/50 -tuki ovat räätälöidyt alan liiketoimintaa edistämään. Tuossa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta haluamme muistuttaa, että lain mukaan säätiön tuki ei saa olla luonteeltaan yritystukea, vaan ensisijaisesti kulttuuritukea. Tukipäätösten pitää edelleen perustua ensisijaisesti sisältöarvioihin ja vasta sitten lukuihin.  

Uudistukset SESssissä kaipaavat rinnalleen elokuvanteon varsinaisten dynamojen, ohjaajien ja kirjoittajien aseman kohentamista. Liian usein olemme hankkeidemme ilmaista työvoimaa, luullen olevamme sitä omasta valinnastamme. Olemme jo pitkään ehdottaneet omaa työryhmätukea hankkeiden käsikirjoitus- ja kehittämisvaiheeseen, mutta emme ole siinä onnistuneet. Käsikirjoitustuen enimmäismäärän tinkiminen korkeammaksi ei tässä auta.

Alkuperäistä tarkoitustaan toteuttaessaan Suomen elokuvasäätiön pitäisi kehittää eurooppalaista perinnettä elokuvanteossa. Tämä julkisen tuen kulttuuri on synnyttänyt niitä mestariteoksia, joilla eurooppalaiset kansat ovat näkyneet maailmalla ja rakentaneet identiteettiään. Kulttuurituen, ei työttömyyskorvauksen, pitäisi mahdollistaa tekijöiden kehitys auteur-luokkaan.

Painotimme SESsin hallitukselle, että elokuvasäätiö tarvitsee toimitusjohtajan, joka ymmärtää alan sisällöntekijöiden haasteita ja tarpeita ja esimerkiksi nykyisten rahoitusaikataulujen ongelmallisuutta. Nyt tätä kirjoittaessani saan tiedon, että toimitusjohtajaksi on valittu tuottaja Lasse Saarinen. Ensimmäinen reaktioni on, että lausuntoamme oli kuitenkin kuultu. Lassen kädet ovat olleet syvällä savessa. Hän ymmärtää tekemisen prosesseja ja käytäntöä.  

Jos erikseen mainitsisin yhden asian, mihin olen puheenjohtajakaudellani ollut tyytyväinen, on syntynyt yhteys Käsikirjoittajien Killan kanssa. Sopimussuosituksemme kehittämistyön osalta (lue www.selo.fi) syntyi tuon yhteistyön tuloksena. Olen kuullut, että suositus on ollut myös ahkerassa käytössä. 

Toinen tärkeä asia, mistä voin iloita, on juuri perustettu Uudenmaan elokuvakeskus. Yhdistystä perustamassa oli 29.3. neljäkymmentä edustajaa elokuva-alalta, edustaen laajasti elokuvantekijöitä, festivaaleja ja muita elokuva-alan järjestöjä. Yhdistykseen voi liittyä myös henkilöjäseneksi. Kuvassa ne, jotka jäivät skoolaamaan kokouksen jälkeen.

Uudenmaan elokuvakeskus perustettiin 29.3.2016

Käynnistin hanketta sen asiamiehenä, SELOn hakeman apurahan turvin. Elokuvakeskuksen on tarkoitus avata Helsingin keskustassa kaksisalinen elokuvateatteri, jossa tulisi olemaan paitsi työntekijöiden toimisto, myös sen hallinnoima tapahtumakeskus.

Tämä tarkoittaisi, että meillä vihdoin olisi alan tekijöiden oma paikka, missä kohdata, järjestää seminaareja, tapahtumia, istua iltaa ja nähdä laatuelokuvia. Tiloissa, joita tällä hetkellä valmistelen vuokrattavaksemme on kahden salin lisäksi tiloja parille järjestölle ja hyvänkokoiselle baarille (kuvan Q-teatteri ei liity asiaan).

***

Kaksi vuotta yhdistyksemme puheenjohtajana opetti paljon. Me ohjaajat tarvitsemme toisiamme. SELOn hallitus on vahva, kun sillä on jäseniä, joilla on yhteisiä unelmia, mutta myös omia vahvoja mielipiteitä. Hallitukseen halutaan taas kerran aktiivisia ja näkemyksellisiä ihmisiä, jotta liitto voisi jatkaa tärkeää toimintaansa.

Osallistukaa vuosikokoukseen. Tulkaa valitsemaan uusi hallitus ja hallituksen puheenjohtaja. Nyt tarvitaan haraviin tarttujia.

Ilta hämärtää. Eikös lauantainakin ole hyvä päivä siirtää lehtiä? Muistaakseni on luvattu poutaa.

Karkkilassa, 8.4.2016

Heikki

Uusimmat julkaisut